Ще гласуваме зад параван, вместо в тъмна стаичка, пише news.bg.Това решиха

...
Ще гласуваме зад параван, вместо в тъмна стаичка, пише news.bg.Това решиха
Коментари Харесай

Отпада тъмната стая на вота


Ще гласуваме зад заслон, вместо в тъмна стаичка, пише  news.bg.
Това взеха решение депутатите, гласувайки на второ четене текстове от Изборния кодекс. Така отпада опцията гласоподавателят да снима своя избор. Вотът с машина също ще е зад заслон, с цел да се подсигурява тайната на вота.
Увеличава се прагът за формиране на секция зад граница.  Досега секция в чужбина се разкриваше при подадени заявки на не по-малко от 40 гласоподаватели. На второ четене болшинството одобри това да става при подадени не по-малко от 100 заявки.
Централната изборна комисия (ЦИК) ще остане в сегашния си състав.  Това взеха решение депутатите, гласувайки на второ четене текстове от изборните правила. В момента комисията се състои от 15 членове, в това число ръководител, заместник-председатели и секретар, които се оферират от парламентарно показаните партии и обединения.  Не мина предлагането съставът да се усили на 25, като съставът да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народно събрание  след последните парламентарни избори и да може да бъде надлежно променян по време на мандата на комисията. Припомняме, че съставът на ЦИК не беше променян в последното Народно заседание и действително отразява разпределението на политическите обединения от 46-тото такова.

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР